ad
ae
aa

Vanaf juni tot en met eind juli zijn de kersen rijp. We telen alle rassen, we beginnen met de Burlat, Bellise en Merchant. Iedere week is er weer een nieuw ras rijp. Vanda en Kordia zijn geweldige rassen en een van onze favorieten, ze zijn mooi van structuur en hebben een heerlijke smaak. Het kersenseizoen wordt altijd afgesloten door de soorten: Karina, Regina en Penny. Om alle kersenbomen hebben we een constructie gebouwd om de kers de beste omstandigheden te geven. Ten eerste wordt er een zeil boven de bomen getrokken zodat de kersen beschermd zijn tegen de regen. Helaas is het bijna niet meer mogelijk om zonder zeil de kersen te telen, dit komt doordat kersen snel openbreken bij regenval. Vervolgens wordt er over de zeilen een groot net gespannen, dit biedt                             bescherming tegen de vogels die ook van de heerlijke kersen willen genieten. Op de Stokhorst hebben we de volgende kersensoorten:

Burlat

De Prunus avium ‘Bigarreau Burlat’ is een van de vroege kersensoorten op de Stokhorst. De kers is felrood van kleur en heeft donker vruchtvlees. De Burlat is heerlijk van smaak en lekker sappig, het ras werd in 1930 ontdekt in Frankrijk. 

 

 

Bellise

De Prunus avium ‘Bellise’ is gemiddeld 1,5 week na de Burlat. Het ras is net als de Burlat in Frankrijk ontdekt. De Bellise is herkenbaar aan de strepen.    

 

Merchant

De Prunus avium ‘ Merchant’ is net als de Burlat een van de vroege soorten van de Stokhorst. Het vruchtvlees van de Merchant is stevig en de kers kan goed tegen regenval. De kers is onder de klanten in onze boerderijwinkel een van de favorieten. 

Kordia

De Prunus avium ‘Kordia’ werd toevallig ontdekt in 1963. Deze kers is stevig van structuur en heeft een glanzende bruinrode kleur. De Kordia heeft lange stelen waardoor het plukken erg gemakkelijk gaat. 

 

Vanda

De prunus avium ‘Vanda” is een heerlijke zoete kers. De Vanda is eind juni rijp voor de pluk, het is daarmee ook een van onze vroege soorten. De Vanda is relatief groot en donkerrood van kleur. 

Karina

De Prunus avium ‘Karina’ is een van de late kersensoorten in het seizoen. Karina zijn stevige zoete donkerrode kersen met een stevige smaak. 

Areko

De Prunus avium ‘Areko’ is een kruising tussen de Kordia en Regina. De vrucht is groot, donker en stevig van structuur. De Areko is gelijk rijp als de Kordia.

Regina

De Prunus avium ‘Regina’ is nog een jong ras. De boom produceert grote rood zwarte kersen. De Regina is lekker van smaak, het is heerlijk zoet. De Regina is net als de Karina een van ons latere kersenrassen. 

 

Penny

De Prunus avium ‘Penny’ is een ras afkomstig uit Engeland. De kers is donker van kleur en stevig. De kers is gelijktijdig rijp met de Karina en Regina. 

 

Georgia

De prunus avium ‘Georgia’ is een van onze specialiteiten. Deze kers is een van de favorieten van Theo. Het telen van dit soort vindt die geweldig, echter heeft die na enkele jaren nog steeds moeite met het uitspreken van de naam.